0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Rusya için Türkiye  neden önemli? 

Türkiye, Rusyanın ihracatından yüzde 5.1 pay alırken Türkiye'nin ihracatındaki Rusya payı yüzde 3.8 seviyesinde. Petrol fiyatlarının sert düşüşü ve batılı ülkelerin yaptırımı, sermaye akışındaki durgunluk nedeniyle zor günler geçiren Rusya ekonomisinde önemli yeri olan Türkiye'yi karşısına almak istemeyecektir. Rusya için, yıllık 25 milyar dolar düzeyinde ihracat yaptığı Türkiye önemli bir konumda. 

Her geçen yıl artan ekonomik ilişkilerde özellikle taahhüt ve enerji anlamında gelişmelerin hız kazandığı görülüyor. İki ülke arasında dış ticaret hacmi 2010 yılında 26.2 milyar dolar 2014 sonunda 17.3 artışla 31.2 milyar dolara yükseldi. Bu yılın 9 aylık döneminde ise dış ticaret hacmi 18.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Rusya, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ilk on ülke arasında yerini korurken bu ülkeye başta tekstil olmak üzere yaş meyve, sebze, metal, eşya ve motorlu kara taşıtları ürünleri ihraç ediliyor.  

BEŞ YILDIR İLK SIRADA 

İthalatın yüzre 10'u Rusya'dan. Türkiye'nin ithalatında beş yıldır ilk sırada bulunan Rusya bu yılın 9 aylık döneminde Çin'in ardından 2. Sırada yer aldı. Rus vatandaşları Turizmde en çok tercih ettiği ülkelerden birisi konumundaki Türkiye'ye geçen yıl 3 milyon 451 bin 749 Rus turist geldi. Turistler kişi başı ortalama 775 Dolar harcama yapıyor. Türkiye'ye gelen turist sayısınında ikinci sırada yer alan Rusya'dan bu yıl Ekim ayı itibariyle 3.3 milyon turist Türkiye'yi ziyaret etti. 
İkili ticarette en önemli kalem enerji. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin en önemli boyutunu enerji kalemi oluşturuyor. Türkiye geçen yıl Rusya'dan ithal ettiği doğalgaz için Rus enerji şirketi Gazprom'a 10 milyar dolarlık bir ödeme yaptı. Rusya'nın doğalgazda Almanya'dan sonra en büyük 2. müşterisi konumundaki Türkiye'nin Gazprom'un toplam ihracatındaki payı yüzde 18'e yaklaşıyor. 

DÜŞEN UÇAĞI FIRSAT BİLDİ 

Ekonomik krizle boğuşan Rusya Ukrayna krizi nedeniyle ABD ve AB tarafından uygulanan yaptırımlar ve ambargolar ekonomisini her geçen gün daraltmaya devam ediyor. Rusya Federal İstatislik bürosu servisinin açıkladığı verilere göre 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2.2 daralan Rusya Ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 4.6, 3. çeyrekte ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.1 küçüldü. 

Jeopolitik starejik olarak Ukrayna ve Suriye'de kendine Askeri üs kurmak isteyen Rusya; Türkiye hava sahasını ihlal etmesiyle beraber düşürülen savaş uçağını fırsata çevirmekten vazgeçmedi.  

Denizden ve karadan Esad'a destek amacıyla kendine üs kuran Putin; Rusya ekonomisini güçlendireceği yerde ateşle oynaması bundan sonraki yıllarda ekonomisinin daha da daralacağına benziyor. 

DOĞALGAZI ASLA KESEMEZ 

Yapılan ambargolardan sonra Avrupa Birliği'ni de “Doğalgazı keserim” tehdidi işe yaramadı paraya ihtiyacı olduğu bu süreçde Türkiye'nin Doğalgazını asla kesemez, kesmesi halinde Azerbeycan gibi bir kazumuzun olduğunu biliyor ve görüyor. 
Rusya her nekadar mağdur'u oynasada tüm dünya ülkeleri neyin ne olduğunu görüyor, Türkiye'nin haklılığını gören ülkeler taraf olmadan su sürecin dışında olduklarını ifade ediyorlar. 

Siz siz olun ( inlerce masum Müslüman'ı) katleden Putin'i değil, tüm dünyada masum Müslümanlar'ın yanında olan Erdoğan'ı takip edin. Devlet adamlığı ve Dik duruşun kazandırdığı milli mücadele ruhu bugünlerde görüyor. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX